Kiinnostaako tilan ostaminen tai vuokraaminen? Pyydä lisätietoa alueesi vapaista tiloista nyt.
Talliosake kokemuksia

Talliosake toimitilana

Täällä on kotoisaa ja rauhallista ja viihdymme hyvin.
EntoCube, Timotej Kovačič

Talliosake mahdollistaa teknologiakehityksen, työskentelyn ja sirkkafarmin samassa tilassa

Sirkkalauma alkaa välittömästi pyrkiä piiloon, kun kurkkaamme sirkkojen kasvatuslaatikkoon. 32 asteen lämpötila on miellyttävä, eikä hetkellinenkään viileä ilma houkuta. "Jos sirkoilla on suojaa, ruokaa, vettä ja lämpöä, ei ole mitään järkeä hypätä vetoa kohti", tietää EntoCuben tuotekehitysinsinööri Johannes Erkkonen.

Muovilaatikossa kasvamassa oleva kotisirkkasukupolvi on jo kuudes Talliosakkeessa varttunut. Viiden viikon ikäiset sirkat ovat sukukypsiä ja paritettuja. Seuraavaksi alkaa munitus. Erkkonen ja kollegansa Timotej Kovačič kehittävät hyönteisten kasvatuksen mahdollistavaa teknologiaa yksittäisistä laitteista kokonaisiin farmiratkaisuihin. Tuotannossa pyritään korostamaan inhimillistä ja eettistä puolta. Sirkat viihtyvät pahvikennoissa, joissa on mieluisia piileskelykoloja. Juotto- ja ruokintalaitteet ovat turvallisia, eivätkä hukuta sirkkoja.

Tulevaisuuden vaihtoehto

EntoCube on Robert Nemlanderin vuonna 2014 perustama yritys, jonka missiona on ratkaista globaali ruokaongelma. 20 vuoden päästä maapallolla on 3-4 miljardia ihmistä enemmän. Sirkkakasvatuksen hiilidioksidipäästöt ovat proteiinikilolta tuhat kertaa pienemmät kuin karjankasvatuksessa. Karja tarvitsee myös rehua, vettä ja tilaa monikymmenkertaisesti kotisirkkoihin verrattuna. "Maailmalla jo yli kaksi miljardia ihmistä käyttää hyönteisiä merkittävänä proteiininlähteenään. Kun hyönteisten valmistaminen ihmisten ruuaksi sallittiin yllättäen viime marraskuussa, ala lähti saman tien räjähdysmäiseen kasvuun", teknologiajohtaja Timotej Kovačič kertoo.

EntoCuben päämaja on Otaniemessä. Tilatarpeen lisääntyessä Tampereelta kotoisin oleville Timotejlle ja Johannekselle oli luontevaa etsiä toimitila läheltä kotia. Miehet muuttivat sirkkoineen Hervannan Talliosakkeeseen syyskuussa 2017.

Toimitilalta toivottiin ennen kaikkea helppoutta: laadukas ilmanvaihto, nettiyhteys ja logistiikan kannalta toimiva ja kustannustehokas sijainti. "Tarjotuista tiloista tämä oli helpoin ottaa käyttöön. Tallista löytyy sekä voima- että yksivaihevirtaa ja neliöt vastaavat tämän hetkisiä tarpeitamme ja varustelu oli valmiina. Meidän piti vain laittaa nimi paperiin ja kantaa sirkat sisälle", Timotej kertoo.

Kaksi nörttiä autotallissa

Tallimeininki sopii EntoCuben toimintamalliin hyvin. Samassa tilassa on teknologiakehitys ja tuotevalmistus sekä sirkkafarmit, joita ei voi sijoittaa aivan minne tahansa. "Jos haluamme esimerkiksi lastata ja siirtää isomman yksikön, talli on ideaalinen", miehet kertovat.

2,4 metriä korkean tilan neliöt on hyödynnetty tehokkaasti. Yksi nurkka on varattu protoille ja piensarjavalmistukselle ja viereisellä hyllyllä sirkkafarmin tarvikkeet ja siivousvälineet. Teknologian kehittämiseen tarvittavat tuotteet ovat ovensuussa työpöytärivin vieressä. Saniteettitilat löytyvät hyönteiskasvattamon takaa.

Eniten tilaa vie muoviin verhoiltu sirkkafarmi, teknologiakehityksen koelaboratorio, jossa elää 20-30 000 kotisirkkaa. Sopivasti farmin edessä olevan lattiakaivon päällä on kätevä pestä juoksevalla vedellä kasvatuslaatikot ja muut tarvikkeet. "Täällä on kotoisaa ja rauhallista ja viihdymme hyvin. Tosin unelmana olisi isompi ja korkeampi Talliosake, minne voisi rakentaa parven", Kovačič paljastaa.

Hänen mukaansa autotallitoimintaan liittyy myös romanttisia käsityksiä menetyksestä. "Kaksi nörttiä juottaa autotallissa elektroniikkaosia yhteen ja siitä syntyy iso menestystarina", lohkaisee Kovačič ja hörähtää nauruun.

Sirkkagranolaa ja chilisirkkoja

EntoCube on ensimmäinen Hyvää Suomesta -takuun saanut kotisirkkatuottaja. Sirkat kasvatetaan soijattomalla kuivarehulla, mikä on ainutlaatuista koko maailmassa. Sirkkoja valmistetaan tuoreena, kuivattuna, pakasteena ja niitä myydään sekä kuluttajamarkkinoille sekä HoReCa-sektoriin. Kuluttajapuolella on tällä hetkellä kaksi tuotetta, Sirkkagranola ja chiliset Sirkkapähkinät. Lisää tuotteita on tulossa.

Ensi vuoden alusta EU:n uuden elintarvikelainsäädännön kautta aukeavat Euroopan markkinat. Odotettavissa on vielä isompi kaaos. "Teknologiapuolella asiakasliidejä on nyt jo tuhansia. Tavara revitään käsistä. Viime vuoden liikevaihto oli 139 000 euroa, tänä vuonna ennustamme monenkertaista kasvua", kertoo Kovačič ja jatkaa: "Jos olet innovaatiohenkinen yrittäjäluonne ja kaipaat jännitystä, niin tervetuloa hyönteisalalle. Täällä on valtava tarve muutokselle ja edistykselle."

*Tilojen muutokset ja lisävarustelu on toteutettu yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Kiinnostaako tilan ostaminen tai vuokraaminen? Pyydä hintatiedot nyt ja löydä juuri sinulle sopiva tila!

Kokemuksia Talliosake
Kokemuksia Talliosake
Kokemuksi
Toimipisteet
Vantaa
Pakkalankuja 7, 1.krs
01510 Vantaa
Näytä kartalla →
Oulu
Temmeksentie 4
90400 Oulu
Näytä kartalla →
Jyväskylä
Koivupurontie 4 LI 45
40320 Jyväskylä
Näytä kartalla →
Pirkkala
Haikanvuori 6
33920 Pirkkala
Näytä kartalla →
Raisio
Tuotekatu 1-3
LI 7
21200 Raisio
Näytä kartalla →
© 2018 Talliosake. Talliosake on osa Den Group konsernia. Rekisteriseloste →