Kiinnostaako tilan ostaminen tai vuokraaminen? Pyydä lisätietoa alueesi vapaista tiloista nyt.
talliosake harrastustila surffaus

Talliosake harrastustilana

On tää paljon älyttömämpi juttu, ku mitä ajattelin. Yllätti moneen kertaan positiivisesti.
Ilkka Hannula

Onnettaren aalloilla Talliosakkeeseen

Mitä sinä tekisit omalla Talliosakkeellasi? Vastattuaan tähän kysymykseen tamperelainen Ilkka Hannula ei vielä tiennyt, että hänen unelmansa omasta surffilautapajasta oli askeleen lähempänä toteutumista.

Talliosake ja Radio Suomipop järjestivät kesällä 2018 yhteistyössä kilpailun, jossa osallistujat saivat kertoa, mihin tarkoitukseen he käyttäisivät omaa Talliosakettaan. Kilpailuun osallistuneilla oli mahdollisuus voittaa unelmiensa tila vuodeksi käyttöön – sisustuksineen ja ilman huolta vuokranmaksusta.

Surffaus vei saman tien mukanaan

Kilpailun voittaja Ilkka Hannula on intohimoinen surffaaja. Itse asiassa, kun Ilkka kuuli voittaneensa kilpailun, hän oli juuri silloin surffireissulla. ”Olin heränny neljältä aamulla, että ehtis surffille. Olin menossa Porista Lahteen ja ajanut jo 3 tuntia, joten kun huomasin voittosähköpostin tulleen, niin piti kyllä vähän nipistää itseään, että onko tämä totta”, Ilkka muistelee tilannetta hymysuin.

Surffauksen Hannula on aloittanut muutamia vuosia sitten. Hän surffasi ensimmäisen kerran Espanjassa, Bilbaon lähellä, kauniilla pienellä Laga Beachilla. Surffaus vei saman tien jo aiemmin skeittausta ja laskettelua harrastaneen miehen mukanaan. Ilkka on pitkään tykännyt tehdä kaikkea käsin, mutta innostus surffilautojen tekemiseen syttyi vuonna 2017. ”Kävin tekemässä laudan opastetusti, sellasen vähän osaavamman kaverin luona”, hän kertoo ja jatkaa: ”Kun sen yhden sai tehtyä, niin oli innostusta ja kiinnostusta tehdä lisää.” Kohta syntyikin 4 uutta surffilautaa: yksi veljelle, yksi veljen tyttöystävälle ja kaksi itselle, sillä vaihto-opiskelu Espanjassa oli edessäpäin. ”On hyvä kikka tehdä lautoja muille ja sitten lainata niitä. Oon tainnut veljen tyttöystävän laudalla surffata enemmän, kun hän itse”, Ilkka nauraa.

Talliosake oli Ilkalle tuttu jo ennen voittoa, mutta opiskeluista johtuen oma talli oli jäänyt vasta haaveilun tasolle. ”Tiesin aina, että Talliosake olisi hyvä paikka, jossa tehdä”, hän toteaa. Aikaisemmin kunnon tila lautojen tekemiselle puuttui ja valmistus hoitui kimppakämpän ylimääräisessä huoneessa tai mökin vanhassa autotallissa, jonka lautaseiniä Ilkka vuorasi muovilla. Autotalliin joutui ottamaan lämmittimen mukaan ja odottamaan lämpimiä kesäpäiviä, jotta surffilautojen valmistukseen käytettävä epoksi kuivui. ”Asuntomme ylimääräisen huoneen pituus oli 3 metriä, joten 2,4 metriä pitkä lauta mahtui sinne juuri ja juuri. Siivota sai olan takaa, jotta esimerkiksi hiomisesta syntyvä pöly ei levinnyt muualle asuntoon”, Hannula tuskailee jälkeenpäin.

Talliosake yllätti moneen kertaan positiivisesti

Surffilautojen tekeminen on kunnon käsityötä. Ilkka arvioi, että yhden laudan valmistukseen kuluu aikaa 20–30 tuntia ja tähän kuivumisajat päälle. Laudanvalmistajaksi ryhtyvä saa siis olla kärsivällinen, sillä laudan eteen saa tehdä töitä viikon tai kaksi, vaikka aikaa olisi aamusta iltaan. Ilkan kehitys harrastuksensa parissa on ollut huimaa ja miehen siisti kädenjälki onkin upeaa katsottavaa. ”Käsitöitä osaa tehdä jokainen, mutta se, että pystyy ymmärtämään yksityiskohtien vaikutusta tohon lautaan, vaatii paljon opettelua”, Ilkka sanoo.

Ilkan voittamassa Talliosakkeessa on 110 neliötä tilaa ja se on kustomoitu hänen tarpeidensa mukaan. ”Olin ensin aika kauhuissani, miten 5 metriä korkeassa tilassa pöly pysyy hallinnassa. Talliosakkeen ammattilaiset keksivät nopeasti ratkaisun, eikä tarvinnut siitäkään ite huolehtia”, Ilkka iloitsee. Lisäksi sijainti Tampereen Hervannassa on hänelle todella mieleinen, sillä kaikki on lähellä. Talliosakkeen pihaan pääsee niin bussilla, skeittilaudalla kuin autollakin. ”Mä oon koulussa tossa 3 kilometrin päässä ja sen vaikka kävelee tai juoksee! Tästä taas menee bussi suoraan kotiin, että on aivan loistava sijainti kyllä”, Hannula selittää.

Tallin alakertaan rakennetun hiontapisteen ohella tilasta löytyy wc, keittiö ja hulppea kahden huoneen parvi. Parven toisesta huoneesta löytyy lautojen pinnoitustila, jossa hiottu lauta päällystetään lasikuidulla ja epoksilla. Uudessa Talliosakkeessa tilaa riittää, joten Ilkka on kutsunut myös hyvän ystävänsä tekemään sinne lautoja: ”Ajattelin, kun on tällainen loistava mahdollisuus, että voisin vähän jakaa hyvää ja kysyä onko muitakin kiinnostuneita laudantekijöitä. Varsinkin, jos on omat välineet ja materiaalit, niin tänne mahtuis hyvin hääräämään. Voisin ensikertalaisia koittaa opettaakin.”, Ilkka pohtii. Muutama onkin jo ilmoittautunut kiinnostuneiksi laudantekijöiksi.

Tulevaisuudessa Ilkan aikeissa on kehittää osaamistaan lisää. ”Seuraavaksi rupean opettelemaan ja tutkimaan sitä, mitä kaikkea ja millä tavoin pystyy tekemään erilaisia lautoja – ja vielä kestävästi”, hän suunnittelee ja jatkaa nauraen: ”Pitää muutaman kerran tulla tänne tenttiinkin lukemaan. Saa rauhassa lukea, jos ei sitten eksy tonne alakertaan lautojen pariin.”

Kilpailun palkinto ylitti Hannulan kuvitelmat totaalisesti. ”Tässä on alakerta ja sitten on toi parvi, joka vaan lisää tilaa. Luulin, että palkinto on ehkä puolet tästä alakerrasta, jos sitäkään”, Ilkka kummastelee innoissaan ja lisää: ”Nyt pystyn hoitamaan monta työvaihetta samaan aikaan ja tekeminen on paljon sulavampaa!”

”On tää paljon älyttömämpi juttu, ku mitä ajattelin. Yllätti moneen kertaan positiivisesti”, Ilkka lopettaa iloisesti.

*Tilojen muutokset ja lisävarustelu on toteutettu yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Kiinnostaako tilan ostaminen tai vuokraaminen? Pyydä hintatiedot nyt ja löydä juuri sinulle sopiva tila!

autotalli toimitila harrastus surffilauta
parvi keittiö toimisto toimitila
ikkuna parvellinen tila olohuone
Toimipisteet
Vantaa
Pakkalankuja 7, 1.krs
01510 Vantaa
Näytä kartalla →
Oulu
Temmeksentie 4
90400 Oulu
Näytä kartalla →
Jyväskylä
Ahjokatu 18, 2. krs
40320 Jyväskylä
Näytä kartalla →
Pirkkala
Haikanvuori 6
33920 Pirkkala
Näytä kartalla →
Raisio
Tuotekatu 1-3
LI 7
21200 Raisio
Näytä kartalla →
© 2018 Talliosake. Talliosake on osa Den Group konsernia. Rekisteriseloste →