Veneilystä innostuu koko perhe

Veneily kiinnostaisi, mutta mielessäsi vilisevät ylihintaiset ökyveneet ja takassa palavat viisisataset? Veneily on perheen mukava yhteinen harrastus, jonka ei tarvitse maksaa hunajaa.

Julkaistu 15.6.2018
#veneily
Vene säilytys

Suunnitteletko pauhaavien selkien ylittämistä syyskuussa vai leppoisaa kalastelua kesäiltana mökkirannassa? Lue vinkit veneilyn aloittamiseen ja tutustu Talliosakkeeseen, joka muuntuu helposti viihtyisäksi venehalliksi.

Mielikuva veneilystä kalliina harrastuksena on sitkeässä. Ylläpitokulut, kuten laituripaikka, polttoaine ja talvisäilytys lisäävät vettä myllyyn. Veneilyyn saa toki upotettua oman ja naapurin yhteenlasketun omaisuuden verran, mutta suurin osa suomalaisten veneistä on mökkiveneitä ja soutuveneitä.

Ihan tavallinen retkiveneily sopii mainiosti ihan tavalliselle suomalaiselle perheelle. Se on leppoisa ja luonnonläheinen tapa koota porukka yhteen. Veneilyn voi yhdistää mökkeilyyn, kalastukseen, retkeilyyn tai ärhäkämpiin vesiharrastuksiin.

Miten pääsen alkuun?

Jotta venemaailman termit eivät olisi täyttä siansaksaa, lue veneaiheisia juttuja, selaa venesivustoja ja pyöri veneliikkeissä. Kysy neuvoja kokeneilta merikarhuilta. Käy myös nuuskimassa paikallisen veneseuran tapahtumissa. Saatat päästä kokeilemaan harkitsemaasi venetyyppiä.

Navigointi ja vesiliikenteen pelisäännöt kannattaa opetella etukäteen. Ei ole kovin tyylikästä, jos täräytät veneesi heti näyttävästi karille. Jälkikasvuakin hävettää. Jos et ole ihan varma taidoistasi, viisastu veneseuran kurssilla.

Millainen ensimmäisen veneen pitäisi olla?

Kysy itseltäsi ainakin nämä kysymykset: Montako meitä on? Missä meidän on tarkoitus veneillä? Yövymmekö veneessä? Mihin rantaudumme? Miten paljon meillä on rahaa?

No, kaikilla meillä on liian vähän rahaa. Mutta käytettäväksi veneeseen ja sen ylläpitoon.

On vissi ero, suunnitteletko pauhaavien selkien ylittämistä syyskuussa vai leppoisaa kalastelua kesäiltana mökkirannassa. Käyttötarkoituksen mukaan hankitulla veneellä on mukavin harrastaa.

Nyt lähdetään venekaupoille!

Vaikka mielesi tekisi repäistä, maltti venekaupoilla on valttia. Katsele aluksi edullisempia ja pienempiä veneitä. Mitä pienemmän veneen ostat, sitä edullisempaa sitä todennäköisesti on myös käyttää. Vakauteen on silti hyvä kiinnittää huomiota. Sitten harmittaa, jos ensivene on kiikkerä kuin vaarin vanha puuvene.

Ei meille mitään satu, eihän?

Älä rehvastele vaan varaudu vesille fiksusti. Vene ja sen varusteet kannattaa pitää hyvässä kunnossa. Pakkaa venereissulle vanha kunnon kompassi, ja sujauta puhelin vesitiiviiseen pussukkaan. Katso sääennuste, pue jokaiselle pelastusliivit ja opettele lukemaan vesikarttaa. Ei tule hätä käteen, vaikka laitteet simahtaisivat vierailla vesillä.

Sitten vesille! Mutta minne?

Suomessa on upea rannikko ja sisävedet. Mukavia pienvenesatamia putkahtelee eteen kuin sieniä sateella. Tsekkaa ensin kotikunnan retkeilysaaret, joiden rantakallioilla on leppoisa köllötellä ja grillailla makkaraa. Tai soijanakkia. Seikkailunhaluinen saattaa jopa yöpyä. Muista hyttysmyrkky.

Jos pizza- ja jätskityyppinen retki houkuttelee enemmän, maksullisissa vierasvenesatamissa on kunnon laiturit, vessat, raflat ja kaupat.

Pääroolissa on luonto

Venekuumeessa kieriskelevä saattaa unohtaa, että veneily on luontoharrastus. Vene on vain väline. Joillakin komeampi kuin toisilla, mutta ei takerruta pikkuseikkoihin.

Nauti vesilläolosta ja ole kunnon merimies tai -nainen. Se tarkoittaa sitä, että kunnioitat luontoa ja otat huomioon muut vesillä liikkujat. Hyvällä asenteella paikkaat jo monta veneilytietämyksen aukkoa.

Jos homma sujuu, koko sakki tykkää ja veneilykärpänen on peruuttamattomasti purrut, ei muuta kuin katselemaan isompaa menopeliä.

Missä venettä voi säilyttää ja huoltaa?

Harvalla on lämmin tila veneelle omassa pihapiirissä. Talliosake voi olla jotain sinulle!

Tilava ja valoisa Talliosake sopii erinomaisesti veneen huoltoon ja säilytykseen. Talliosakkeessa on runsaasti tilaa varusteille, hyllyjärjestelmille ja jopa parvelle. Myytäviä ja vuokrattavia tiloja on vapaana kymmenissä kaupungeissa eri puolilla Suomea.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Toimipisteet
Vantaa
Pakkalankuja 7, 1.krs
01510 Vantaa
Näytä kartalla →
Oulu
Temmeksentie 4
90400 Oulu
Näytä kartalla →
Jyväskylä
Koivupurontie 4 LI 45
40320 Jyväskylä
Näytä kartalla →
Pirkkala
Haikanvuori 6
33920 Pirkkala
Näytä kartalla →
Raisio
Tuotekatu 1-3
LI 7
21200 Raisio
Näytä kartalla →
© 2018 Talliosake. Talliosake on osa Den Group konsernia. Rekisteriseloste →