Mielessäsi muhii mainio liikeidea. Haluaisitko muuttaa intohimosi lisätienestiksi? Unelma on täysin toteutettavissa. Katso hyödylliset vinkit sivubisneksen alkumetreille.
Sivutoiminen yrittäjyys on mukava matalan riskin leikkikenttä. Pääset päivätyön ohella kokeilemaan siipiäsi ja saat kokemusta yrittäjyydestä. Näet, miten bisnes lähtee rullaamaan ja pystyt arvioimaan, voisiko osa-aikaunelmasta tulla kokopäiväunelma.
Ennen kuin ryhdyt touhuamaan, katso muutama vinkki sivubisneksen aloittamiseen.
Onko palveluillesi kysyntää?
Ideasi on takuulla timanttinen. Varmista silti, että ihmiset ovat valmiita maksamaan siitä. Arvioi myös miten paljon – ehkä kilpailijoitasi sivusilmällä vilkuillen. Testaa ideaasi esimerkiksi kaveripiirissä, ja pyydä rehellistä palautetta. Jos haluat pelata varman päälle, tee liiketoimintasuunnitelma.
Pidä päivätyösi kartalla tekemisistäsi
Tiedämme, että olet innoissasi kuin orava keväällä. Muista kuitenkin olla herrasmies- tai nainen. Vaikka liikeideasi olisi linnunpöntönrakennus ja päivisin olisit hammaslääkäri, sivubisneksestä on silti fiksua kertoa työpaikalla.
Aiotko tehdä yrittäjänä samaa kuin palkkatyössä? Liikeideasi ei saisi kilpailla suoraan päivätyösi kanssa. Vilkaise, mitä työsopimuksessasi sanotaan sivutoimesta ja kilpailukiellosta. Työnantajasi saattaa suhtautua suunnitelmaasi nihkeästi. Tai sitten tyyppi on yhtä innoissasi kuin itse olet!
Valitse sopiva yhtiömuoto
Toiminimi, osakeyhtiö vai joku muu? Pienelle puuhastelijalle toiminimi on kelpo valinta. Perustaminen on puoli-ilmaista, ja kirjanpitokin on helppoa. Varjopuoli on, että päivätyösi veroprosentti voi nousta. Jos myyt enemmän, kaikkien tulojesi verotus kiristyy. Kannat myös henkilökohtaisesti vastuun yrityksesi taloudesta.
Jos ajattelit lyödä tulevaisuudessa leiviksi tai vaikka valloittaa maailmaan, repäise heti osakeyhtiöksi. 2 500 euron aloituspääoma on suolainen, mutta sen jälkeen yrityksesi talous pysyy erillään henkilökohtaisista raha-asioistasi. Voit myös suunnitella yrityksesi verotusta ovelammin.
Höyhenenkevyt kevytyrittäjyys
Jos teet omaa juttuasi lähinnä rakkaudesta lajiin ja tienestit ovat pieniä, harkitse trendikästä kevytyrittäjyyttä. Vältyt kokonaan kirjanpidolta, byrokratialta ja veroviidakolta. Kevytyrittäjäpalvelu hoitaa paperisodan puolestasi.
Kerro rohkeasti maailmalle, mitä teet
Markkinoinnin ei tarvitse olla kallista ja pelottavaa. Jos haluat, voit markkinoida palvelujasi ihan omin kätösin. Perusta yrityksellesi Facebook-sivut, tee julkaisuja ja markkinoi niitä muutamalla klikkauksella. Avaa yksinkertaiset nettisivut, jossa voit pitää kuvapainotteista blogia. Älä hermoile! Kun kerrot omin sanoin tuotteistasi ja siitä mitä teet, sinusta ei voi olla tykkäämättä.
Mitä vakuutuksia tarvitset?
Riippuu toimialastasi. Jos teet sohvannurkassa muutamat kotisivut kuukaudessa, et ehkä tarvitse järeää tapaturmavakuutusta. Jokaisella toimialalla ja kaikessa yritystoiminnassa on silti aina riskinsä. Kannattaa istahtaa vakuutusmyyjän tai muutamankin kanssa juttelemaan siitä, mitä juuri sinä tarvitset.
Muista, että vaikka olisit sivutoiminen yrittäjä, et voi piiloutua eläkevakuutukselta. Jos työtulosi on vähintään 7 656,26 euroa (vuonna 2018), ota kiltisti YEL-vakuutus.
Täytyykö maksaa arvonlisäveroa?
Jos liikevaihtosi on alle 10 000 euroa, voit unohtaa arvonlisäveron. Harvalla on kristallipalloa, mutta liikevaihto sinun on koetettava arvioida etukäteen. Tarkkaile myyntiäsi matkan varrella. Jos kauppa käy kuin häkä ja raja ylittyy, joudut maksamaan alvin koko tilikauden myynnistä. Verokarhu on onneksi sen verran reilu, että alle 30 000 liikevaihdosta saat osan alvista takaisin.
Mistä yritykselle toimitila?
Talliosake voi olla jotain sinulle! Lämmin tila sopii erinomaisesti yrityksen toimitilaksi, autotalliksi, varastoksi tai koko perheen harrastustilaksi. Myytäviä ja vuokrattavia toimitiloja on vapaana kymmenissä kaupungeissa eri puolilla Suomea.
Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä ja kysy lisää!